Nyttig mat – Vad ska man äta?

Att äta nyttig mat är inte längre svårt, utbudet på god och nyttig mat blir bara större och större för varje dag som går. Samtidigt som en stor folkmassa väljer de onyttiga alternativen allt för ofta vilket i längden leder till sjukdomar, dålig hälsa och fetma. Men varför utsätter sig folk för detta? Vi tror att det beror på brist på kunskap och myter om att nyttig mat inte smakar bra.

Tips på livsmedel

För att ge din kropp vad den behöver så finns det tre staplar som din mat alltid borde innehålla. Långvarig brist på någon utav staplarna nedan kan ge dig problem med hälsan, så försök alltid följa dessa punkter när du förbereder dina matlådor inför den kommande veckan.

Fettkällor:
Fisk, olivolja, ägg, avokado, nötter och frön

Kolhydratkällor:
Potatis, ris, matkorn, bär, frukt, pasta och fullkornsbröd

Proteinkällor:
Kött, fågel, fisk, ägg, mjölk, kvarg och bönor

Den totala mängden av maten ger dig den energin du behöver (kcal). Din kropp har ett dagligt kaloribehov, detta varierar beroende på längd, vikt, aktivitet och kön. Om du äter mer mat är du förbrukar energi så har du ett kaloriöverskott, vilket betyder att du går upp i vikt. Äter du däremot mindre än vad du gör av med så kommer du att gå ner i vikt.

Kosttillskott & vitaminer

Det är svårt att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen efterfrågan genom kosten. Därför kan det vara bra att komplettera med tillskott. Nedan ger vi tips på kosttillskott och vitaminer som kan vara bra att komplettera med för att din kropp ska fungera som den ska utan några brister:

Proteinpulver:
Ett favorittillskott för de flesta som tränar någon typ av styrkesport. Då träning bryter ner musklerna behöver man extra mycket protein för att bygga upp musklerna och det är svårt att få i sig tillräckligt genom kost. Därför kan detta hjälpa dig till en snabbare muskeltillväxt. Läs gärna topplistan på de bästa proteinpulvret för hjälp på traven.

Omega-3:
Kanske de mest populära tillskottet som produceras på fiskolja. Ett viktigt tillskott för dig som inte äter fisk, då omega-3 fettsyrorna bidrar till normal hjärt- och kärlfunktion.

D vitamin:
Ett av de viktigaste tillskotten för oss som är bosatta i Sverige. Man får i sig D vitamin genom solen och under vinterhalvåret behövs extra vitamintillskott för att kroppen ska fungera som den ska. Kan förhindra bland annat depression och låga kalciumnivåer.

Spirulina:
Ett superb tillskott som innehåller flertal nyttiga ämnen som bland annat olika vitaminer, zin och magnesium. Detta kosttillskott kan bidra till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, sänkt blodtryck och är cancerskyddande.

Läs mer om nyttig mat och ta del av flertal tester och recensioner på nyttigmat.nu.

Kan man ge Spirulina till barn?

spirulina för barn

Något som många oroliga föräldrar undrar över är om man kan ge en alg som spirulina till sina barn. Det korta och enkla svaret är ja, det är absolut ofarligt att ge spirulinapulver till barn. På samma sätt går det alldeles utmärkt att ge Chlorella till barn.

Det är helt ofarligt att ge Spirulina till sina barn

Det är helt ofarligt att ge spirulina till sina barn

Varför många tror att det skulle kunna finnas risker eller biverkningar med att ge Spirulina till barn beror troligtvis på att det är ett aningen speciellt livsmedel. Men på samma sätt som Spirulina är supernyttigt och näringsrikt för vuxna är det det även för barn. Nyttig mat är nyttig mat helt enkelt och vi är alla människor oavsett ålder.

Problemet är snarare att få dina barn att äta/dricka det utan motstånd. För att få dina barn att uppskatta en spirulinasmoothie är det viktigt att göra goda recept, gärna med extra mycket söta frukter.

Det finns ingen nedre gräns på ålder när barn kan inta Spirulina. Men på samma sätt som man inte ger en fläskkotlett till ett spädbarn ger man knappast heller en algsmoothie. Sunt förnuft helt enkelt.

Dosering för barn

Barn är mindre än vuxna och således bör deras Spirulina dos vara mindre. Beroende på hur stort barnet är och vad det väger kan en halv “vuxendos” vara lagom. På huvudsidan står det mer om normala doseringar och sen är det bara att ta 25-50% av det. Upp mot 1-2 gram kan vara lagom som mest till ett barn. Precis som för vuxna kan alltför stora doseringar ge upphov till magproblem, men det är inget farligt.

Källor

Att Spirulina är helt säkert för barn att äta råder det inget tvivel om. Nedanför är ett axplock av källor och bloggare som styrker detta:

Is Spirulina Safe for Kids?

When Can Children Begin Eating Chlorella and Spirulina?

Is spirulina safe for kids, and at all?

Chlorella – En annan superalg!

Algen chlorella

Bortsett från Spirulina finns det en annan populär alg som används som kosttillskott. Denna alg kan sägas vara “lillasyster/lillebror” och heter Chlorella!

Likheter och skillnader mellan Chlorella och Spirulina

De stora likheterna är att de båda är blågröna alger och kompletta näringsbomber. De innehåller båda fullvärdigt protein i ungefär samma mängd plus massa nyttiga vitaminer och mineraler.

En skillnad mellan dessa alger är att Chlorella är mycket mindre, skillnaden kan vara upp till 100 gånger. En annan viktig skillnad är att Chlorella har en hård cellvägg vilket Spirulina saknar. Denna cellväggsskillnad resulterar i att Chlorella är bättre på att rensa kroppen från tungmetaller, till exempel kvicksilver. Perfekt att ha i en så kallad Detox-kur. Spirulina däremot är lätt för magen att smälta då den saknar cellvägg.

Positiva hälsoeffekter av Chlorella

I en studie från 2012 kunde man visa att algen ökade aktiviteten hos immunsystemets celler. Detta innebär att du lättare blir frisk och håller dig undan sjukdom.

Bara själva näringsinnehållet ger en positiv effekt på hälsan. Denna superalg innehåller 60 procent protein och upp till 40 procent av den nyttiga omega 3 syran EPA. Utöver detta innehåller den massvis med vitaminer, mineraler och klorofyll.

Som vi nämnde ovan kan man även använda algen för att utföra en detox på kroppen. Detox kurer är aningen omdiskuterade, men testa själv hur du känner dig efteråt!

Chlorella hjälper även mot hjärt och kärlsjukdomar genom att sänka kolesterol och blodsockerhalten. Den har även visat sig främja viktnedgång genom hormonregulation och bättre metabolism.

Vilket märke är det bästa att köpa?

Chlorella
Detta är det bästa pulvret på marknaden enligt oss!

Det chlorellapulver vi rekommenderar är från Healthwell. Klicka här för att läsa mer och köpa! Det finns även som tabletter och kapslar.

Dosering

En lagom dosering av denna alg är 3-4 gram om du är “nybörjare”. När kroppen fått vänja sig kan du öka till 6-8 gram per dag. Det är inte farligt att överdosera, men man kan bli dålig i magen.

Chlorella Recept

Köper du det i pulverform är det godaste att göra en smoothie eller drink av det. Köper du tabletter är det bara att svälja. Några riktigt goda recept är som följer:

  • 2,5 dl kokosnötsvatten
  • 1/5 banan
  • 8 g proteinpulver med vaniljsmak
  • limejuice
  • 2 teskedar chlorellapulver

Kör i en mixer och njut!

  • 2,5 dl apelsinjuice
  • 1,5 dl hallon
  • 2,5 dl bladspenat
  • 2 teskedar pulver

Kör i en mixer och njut!

Vilken av dessa två alger ska man välja?

Nu kanske du undrar vilken alg du ska välja av Spirulina och Chlorella. Vi gillar såklart Spirulina lite extra, men varför inte variera mellan dem? De har båda sina egna unika egenskaper och en kombination är det bästa!