Nyttig mat – Vad ska man äta?

Att äta nyttig mat är inte längre svårt, utbudet på god och nyttig mat blir bara större och större för varje dag som går. Samtidigt som en stor folkmassa väljer de onyttiga alternativen allt för ofta vilket i längden leder till sjukdomar, dålig hälsa och fetma. Men varför utsätter sig folk för detta? Vi tror att det beror på brist på kunskap och myter om att nyttig mat inte smakar bra.

Tips på livsmedel

För att ge din kropp vad den behöver så finns det tre staplar som din mat alltid borde innehålla. Långvarig brist på någon utav staplarna nedan kan ge dig problem med hälsan, så försök alltid följa dessa punkter när du förbereder dina matlådor inför den kommande veckan.

Fettkällor:
Fisk, olivolja, ägg, avokado, nötter och frön

Kolhydratkällor:
Potatis, ris, matkorn, bär, frukt, pasta och fullkornsbröd

Proteinkällor:
Kött, fågel, fisk, ägg, mjölk, kvarg och bönor

Den totala mängden av maten ger dig den energin du behöver (kcal). Din kropp har ett dagligt kaloribehov, detta varierar beroende på längd, vikt, aktivitet och kön. Om du äter mer mat är du förbrukar energi så har du ett kaloriöverskott, vilket betyder att du går upp i vikt. Äter du däremot mindre än vad du gör av med så kommer du att gå ner i vikt.

Kosttillskott & vitaminer

Det är svårt att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen efterfrågan genom kosten. Därför kan det vara bra att komplettera med tillskott. Nedan ger vi tips på kosttillskott och vitaminer som kan vara bra att komplettera med för att din kropp ska fungera som den ska utan några brister:

Proteinpulver:
Ett favorittillskott för de flesta som tränar någon typ av styrkesport. Då träning bryter ner musklerna behöver man extra mycket protein för att bygga upp musklerna och det är svårt att få i sig tillräckligt genom kost. Därför kan detta hjälpa dig till en snabbare muskeltillväxt. Läs gärna topplistan på de bästa proteinpulvret för hjälp på traven.

Omega-3:
Kanske de mest populära tillskottet som produceras på fiskolja. Ett viktigt tillskott för dig som inte äter fisk, då omega-3 fettsyrorna bidrar till normal hjärt- och kärlfunktion.

D vitamin:
Ett av de viktigaste tillskotten för oss som är bosatta i Sverige. Man får i sig D vitamin genom solen och under vinterhalvåret behövs extra vitamintillskott för att kroppen ska fungera som den ska. Kan förhindra bland annat depression och låga kalciumnivåer.

Spirulina:
Ett superb tillskott som innehåller flertal nyttiga ämnen som bland annat olika vitaminer, zin och magnesium. Detta kosttillskott kan bidra till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, sänkt blodtryck och är cancerskyddande.

Läs mer om nyttig mat och ta del av flertal tester och recensioner på nyttigmat.nu.