Kan man ge Spirulina till barn?

spirulina för barn

Något som många oroliga föräldrar undrar över är om man kan ge en alg som spirulina till sina barn. Det korta och enkla svaret är ja, det är absolut ofarligt att ge spirulinapulver till barn. På samma sätt går det alldeles utmärkt att ge Chlorella till barn.

Det är helt ofarligt att ge Spirulina till sina barn

Det är helt ofarligt att ge spirulina till sina barn

Varför många tror att det skulle kunna finnas risker eller biverkningar med att ge Spirulina till barn beror troligtvis på att det är ett aningen speciellt livsmedel. Men på samma sätt som Spirulina är supernyttigt och näringsrikt för vuxna är det det även för barn. Nyttig mat är nyttig mat helt enkelt och vi är alla människor oavsett ålder.

Problemet är snarare att få dina barn att äta/dricka det utan motstånd. För att få dina barn att uppskatta en spirulinasmoothie är det viktigt att göra goda recept, gärna med extra mycket söta frukter.

Det finns ingen nedre gräns på ålder när barn kan inta Spirulina. Men på samma sätt som man inte ger en fläskkotlett till ett spädbarn ger man knappast heller en algsmoothie. Sunt förnuft helt enkelt.

Dosering för barn

Barn är mindre än vuxna och således bör deras Spirulina dos vara mindre. Beroende på hur stort barnet är och vad det väger kan en halv ”vuxendos” vara lagom. På huvudsidan står det mer om normala doseringar och sen är det bara att ta 25-50% av det. Upp mot 1-2 gram kan vara lagom som mest till ett barn. Precis som för vuxna kan alltför stora doseringar ge upphov till magproblem, men det är inget farligt.

Källor

Att Spirulina är helt säkert för barn att äta råder det inget tvivel om. Nedanför är ett axplock av källor och bloggare som styrker detta:

Is Spirulina Safe for Kids?

When Can Children Begin Eating Chlorella and Spirulina?

Is spirulina safe for kids, and at all?